17.07.2009

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA











Malzemeler:
  • Barbunya
  • Soğan
  • Havuç
  • 2 diş sarımsak
  • Domates rendesi
  • Patates (isteğe bağlı)
  • tuz-şeker

Yapılışı:

  • Barbunyalar su ile haşlanır. ( Püf noktası: Bu haşlama işi barbunyalarımızın beyaz kalmasını sağlıyor. Suya kara bir renk çıkana kadar haşlanır, yumuşaması için değil)
  • Düdüklüde, önce soğanlarımızı hafif pembeleşinceye kadar zeytinyağ ile kavrulur.
  • Havuçlarımızı (isteğe bağlı patates) ve ardından domates rendemiz eklenir. (Püf noktası: Salça kullanmayın)
  • Haşlanmış barbunya, doğranmış sarımsak, tuz ve şeker eklenir.( Püf Noktası: Zeytinyağlı yemeklere mutlaka 1-2 küp şeker veya toz şeker ekleyiniz.)
  • Tüm malzemeye su eklemeden önce barbunyalar hafif sararana kadar hepsi biraz kavurulur.
  • Kavurma işi sonrası barbunyaların üstünü örtecek kadar su eklenir, pişmeye bırakılır.

Afiyet olsun.

PATLICAN SALATASI












Malzemeler:
  • 3 Patlıcan
  • 1 orta boy kuru soğan
  • Maydonoz
  • 6 adet sivri biber
  • 3-4 diş sarımsak
  • Nar ekşisi
  • Sıvı yağ-tuz

Yapılışı:

  • Patlıcanlar közlenip, temizlenir. (Püf noktası: Patlıcan közlemek oldukça zahmetli iştir. Tüm ocağınız batar. Eğer ocağınızı batırmadan közlemek istiyorsanız, resimdeki gibi patlıcan közleme tabağı alınız. Çok işe yarıyor. Hem rahat soyuluyor hem de ocağınız batmıyor. Biber sarımsak vs. sebzelerinizi de közleyebiliyosunuz.)
  • Közlenmiş patlıcanlar iyice küçültülür. ( kokoreç yapar gibi.)
  • Közlenmiş biber, közlenmiş sarımsak, kuru soğan ve maydonoz eklenir.
  • Sıvı yağ ve bolca nar ekşisi ile servise sunulur.
Afiyet olsun.

HAVUÇLU MEZE SALATASI











Malzemeler:
  • Havuç
  • Torba yoğurdu
  • Sarımsak
  • Ceviz
  • Kırmızı pul biber -tuz

Yapılışı:

  • Havuçlar rendelenir.
  • Tencerede iyice yumuşayana kadar sıvı yağ eklenerek pişirilir. (Yumuşaya başlayıp tencereye yapışırsa biraz daha sıvıyağ ekleyebilrisiniz. Tencerenin kapağını kapatarak pişrin.)
  • Pişen havuçlara soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurdu ve tuzu eklenir. (Püf noktası: Torba yoğurdunu tercih ediniz. Normal yoğurtlar çok çabuk sulanıyor.)
  • Doğranmış cevizleri ve isteğe bağlı olarak kırmızı pul biberini ekleyerek servise sunulur.( Havuçlu mezemizi masamız da salata şeklinde ve ayrıca ince dilim ekmeklere sürerek de servis yapabiliriz)

ÜZÜMLÜ KURABİYE
















Malzemeler:


  • 1 paket yumuşak margarin
  • 2 yumurta sarısı ( beyazı üzerine)
  • 1 subardağı şeker
  • 1,5 yemek kaşığı susuz yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • Alabildiğince un (ele yapışmayacak şekilde)
  • üzüm (içine), iri dövülmüş fındık (üzerine)

Yapılışı:

Tüm malzameler iyice elde yoğrulur. Ufak yuvarlaklar hale getirilen hamurumuz önce yumurta beyazına sonra dövülmüş fındığa batırılır. Fırında pişrilir.
Afiyet olsun.

ANNEMİN ÇITIR UN KURABİYESİ











Malzemeler:
  • 1 paket yumuşak margarin
  • 1 yumurta
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
  • 9-10 kahve fincanı un
  • 2 kahve fincanı dövülmüş fındık
  • 1 paket kabartma tozu
  • Pudra şekeri (üzeri için)

Yapılışı:

Tüm malzemeler karıştırılır. Ufak toplar haline getirilir. Üzerine çatalla bastırılarak şekil yapılır.

150 derecede önceden ısıttığımız fırında 20 dakika pişirilir. Kurabiyelerimiz beyaz kalacak.

(Püf noktası: Pişmiş kurabiyeler , fırın kapalı iken 1 saat fırında bekletilecek. 1 saatin sonunda çıkartıp üzerini pudra şekeri ile süsleyeceğiz.)

Afiyet olsun

14.07.2009

ISPANAKLI BÖREK










Malzemeler:

  • 1 kilo yufka
  • 2 demet ıspanak
  • 1 büyük soğan
  • 3 su bardağı süt
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • kırmızı biber,tuz

Yapılışı:

  • Ispanaklar salata yapar gibi, soğanlarda yemeklik şekilde doğranır. İstenilen ölçüde kırmızı biber ve tuz eklenir. Hepsi bir kapta harmalanır. ( Püf noktası: ıspanak ve soğanlaımızı kavurmadan böreğimize koyacağız, böyle daha güzel ve sağlıklı.)
  • Süt, yumurta ve sıvı yağ bir kapta mikserle 10 sn. kadar çırpılır.
  • Fırın tepsimiz yağlanır.
  • Alt katına yufkamızın 1 adeti serilir, üstüne süt- yumurta ve yağ karışımızdan biraz dökülür. (Karışımımız yufkaların her katına sürülecek, ona göre ayarlama yapın.)
  • Üzerine diğer yufkamız serilir ( Püf noktası: Yufkayı alt kattan sonra 2 ye bölerek tepsiye yerleştirin, pile pile şeklinde düzenleyin ki böreğiniz su böreği gibi kabarık olsun yapışmasın)
  • 3 yufka sırası yaptıktan sonra ıspanak karışımımızı ekleyin.
  • Üstüne diğer yufkayı serin ve karışımı ekleyin. Yufkalar bitene kadar bu şekilde devam edin.
  • Tepsinin kenarlarından sarkan yufkaları böreğimizin üstüne doğru paket yapar gibi kapatın.
  • En üstüne de karışımdan bolca dökmeyi unutmayın.
  • 150 derecelik fırında pişirin. (Püf noktası: Önce altını pişirin ki kabarsın,sonra üstünü açın)

Afiyet olsun.